Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bekijk de zuurspuwende fontein, bezoek de nagelsalon en duik weg voor flying toasters! Tijdens Museumnacht010 op zaterdag 4 maart 2017 zijn in Het Nieuwe Instituut de de deuren van het museum geopend, kan men zelf creatief aan de slag en is Huis Sonneveld het decor van een liefdesdrama. In de tuin verrijst een pretpark waar alles op spierkracht werkt.

datum
04/03/2017
tot
05/03/2017
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

e-ticket kinderen (t/m 12 jaar) € 7,50
e-ticket CJP € 12,50
e-ticket volwassenen€ 17,50
Verkoop via website Museumnacht010

Programma Het Nieuwe Instituut

Inloopworkshop: Maak je eigen button (8+)

The New Haberdashery
19.30 - 22.00 uur

Laat je inspireren door kunstenaar Thomas Trum en maak je eigen button in The New Haberdashery.

Inloopworkshop: Emoji borduren

The New Haberdashery
19.30 - 22.00 uur

Een emoji zegt meer dan duizend woorden! Maak je eigen emoticon met naald en draad. Laat je inspireren door de klassiekers zoals de smiley of maak een eigen ontwerp.

Designing the Surface

Gallery 1
20.00 - 00.30 uur

Niets is wat het lijkt in een tentoonstelling over de laatste laag van producten die de zintuigen prikkelt: met zuurspuwende fonteinen en een lichtgevend hert. Of laat je nagels lakken en werk mee aan een grote muurschildering.

Architecture of Appropriation

Gallery 3
20.00 - 00.30 uur

Beklim de trap in de tuin naar de derde verdieping. Deze tentoonstelling gaat nader in op thema's als leegstand, eigendom en meervoudige woonvormen.

The Transylvania Archive

Gallery -1
20.00 - 00.30 uur

Mythe of werkelijkheid? De aanleiding voor de tentoonstelling The Transylvania Archive is een KGB-archief dat een paar jaar geleden opdook in Roemenië. Uit dit archief blijkt volgens kunstenaars Slava Shevelenko en Marta Volkowa dat de Russische geheime dienst jarenlang onderzoek deed naar de Yeti (in Nederland bekend als de verschrikkelijke sneeuwman).

Nail it!

Gallery 1
20.00 - 00.00 uur

Blingbling! Laat je nagels lakken in de nachtelijke nagelsalon van Designing the Surface. De nagelstylisten van H&F Beauty staan klaar om je nagels van een fraaie laag te voorzien. Voor groot en klein. Met of zonder steentjes, glitters of fimo's.

 

Sleep Mode. The Art of the Screensaver

Gallery 2
20.00 - 00.30 uur

Herinner je je nog de zwemmende vissen, de 3D-buizen en de vliegende logo's van Windows op je computerscherm? Stap in een oneindig landschap van abstracte vergezichten. Een eerbetoon aan de digitale kunst van de vorige decennia. Kom meer te weten over screensavers en de tot nu toe onbekende makers in de audiotour.

De Karnival in De Nieuwe Tuin

De Nieuwe Tuin
19.00 - 00.00 uur

Deze avond is de tuin veranderd in een knotsgek pretpark. Bots je suf in de Bamkars! Schiet met je zelfgemaakte gun en verfbommetjes op een reuzenbanaan voor grandioze prijzen! Zorg voor zwaar geschud op de kop van jut! Nog veel meer gek en imaginair geknutsel op de Karnival. Knuts je mee? In de tuin naast Het Nieuwe Instituut.

Lekker oppervlakkig audiotour (6+)

Gallery 1
20.00 - 22.00 uur

Spannende verhalen over glanzende lakken en slimme laagjes voor kinderen in de audiotour van de tentoonstelling Designing the Surface. Ontwerpers en makers vertellen precies hoe het zit en kinderen komen stiekem nog meer te weten dan hun ouders.

Opera La Voix Humaine in Huis Sonneveld

Huis Sonneveld, Jongkindstraat
20.30, 21.10, 21.50 en 22.30 uur

Leef mee met sopraan Michelle Mallinger tijdens het laatste telefoongesprek met haar geliefde. Met pianist Charlie Bo Meijering voert zij de opera La Voix Humaine van componist Francis Poulenc op in Huis Sonneveld.
Huis Sonneveld heeft een beperkte capaciteit, mogelijk is er een wachttijd.

Opera-House van Dominique Gonzalez-Foerster

Huis Sonneveld
20.00 - 00.30 uur (laatste inloop)

Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster ontwikkelde speciaal voor dit huis een nieuw werk. Opera-House is een huisopera, gebaseerd op vroeg twintigste-eeuwse operamuziek en -technologie. Met verschillende soundtracks en objecten transformeert Gonzalez-Foerster de statische omgeving van de museumwoning in een theatrale ruimte waar bezoekers zich als acteurs doorheen bewegen.
Huis Sonneveld heeft een beperkte capaciteit, mogelijk is er een wachttijd.

White Spots pop-in expo

Foyer en auditorium
20.00 - 00.30 uur

It is time to disconnect! Waar zijn we nog buiten bereik van de mobiele telefoon? Ga mee op een multimediale ontdekkingstocht naar het einde van het internet. Zet de VR-bril op en vind de laatste offline plekken in de buurt en verhalen van white spots van over de hele wereld. In het auditorium worden doorlopend korte documentaires vertoond.

NAi Boekverkopers

Foyer
doorlopend

Bij NAi Boekverkopers zijn boeken en geschenken op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en design de hele avond verkrijgbaar.

Inloopworkshop: Bouwen met Brikkon en Lego (6+)

naast NAi boekverkopers
19.30 - 22.00 uur

Handen uit de mouwen! Bouw je eigen fantasievogel of -kasteel met het oer-Rotterdamse Brikkon en een grote bak Lego.

The One Minutes: We do the Voodoo

Room 1
19.30 - 01.00 uur

Doorlopende filmvertoning. Maandelijks brengt The One Minutes Foundation een nieuwe serie uit van één-minuut-durende-films van verschillende kunstenaars. Deze avond is de serie We do the Voodoo van kunstenaar Helen Dowling te zien. Zij stelde een estafetteprogramma samen waarbij kunstenaars reageren op de One Minute van de vorige kunstenaar en de volgende vragen om hetzelfde te doen.

Kleurexplosies in het café

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Speciaal voor deze avond schenkt het café kleurrijke gin-tonics en serveren zij bijzondere bonbons, te mooi om op te eten!


 

DJ Torus

Het Nieuwe Café
22.00 - 01.00 uur

Met een bonbon en een cocktail in de hand is het lekker luisteren naar de klanken van dj Torus in zijn glanzende bolide.

 

Muurschildering Thomas Trum

Het Nieuwe Café
19.30 - 01.00 uur

Kunstenaar Thomas Trum experimenteert met verschillende technieken en soorten verf en inkt. Op de muur van het Het Nieuwe Café maakt Trum een serie van vier schilderingen. Deze avond is voor het eerst de tweede in de reeks te zien.