Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Je bent toch niet bang in het donker? Dit jaar is het tijdens Museumnacht010 extra spannend in Het Nieuwe Instituut. Als nachtdier ontdek je de tentoonstellingen die gaan over het controleren van en je overgeven aan de natuur. In de tuin vind je een dak van rook en beloon je jezelf met een lokaal gebrouwen hartversterkertje. Huis Sonneveld hult zich in Marokkaanse sferen.

Cultuurclubbers, museummaniakken en nieuwsgierige nachtvlinders opgelet! In één nacht ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat doe je natuurlijk tijdens Museumnacht010! Op zaterdag 3 maart 2018 openen ruim 40 Rotterdamse musea en culturele instellingen van 20.00 tot 01.00 hun deuren. Bekijk het volledige programma.

Programma Het Nieuwe Instituut

Moroccan Night in Huis Sonneveld

Jongkindstraat 12
20.00 - 00.30 uur (laatste inloop)

Tijdens Museumnacht010 is Huis Sonneveld in Marokkaanse sferen gehuld. Blader met ons mee door het vakantiealbum van de familie terwijl klanken uit de regio je meevoeren door de ervaringen van toen. De familie Sonneveld bezocht Marokko meerdere malen. Voor hun supermoderne stadsvilla kochten ze er het tapijt dat nu in de woonkamer ligt.

 

Huis Sonneveld heeft een beperkte capaciteit, mogelijk is er een wachttijd. Maar met een kopje Marokkaanse thee blijf je lekker warm.
 

Zangeres Karima el Fillali en qanunspeler Jamil Al Asadi
20.30, 21.10, 21.50 en 22.30 uur

Vanuit de Hollandse koude nacht stap je een andere wereld in als zangeres en songwriter Karima el Fillali, begeleid door qanunspeler Jamil al Asadi, haar spirituele Arabische zang laat horen.

 

Huis Sonneveld heeft een beperkte capaciteit, mogelijk is er een wachttijd. Maar met een kopje Marokkaanse thee blijf je lekker warm.

 

Om 20.30, 21.10, 21.50 en 22.30 uur geeft Karima el Fillali een optreden van 20 minuten.

Dissident Gardens

Gallery 1
20.00 - 01.00 uur

Deze tentoonstelling neemt de tuin als uitgangspunt, als de plek bij uitstek waar het verlangen van de mens om zijn omgeving te beheersen botst met zijn of haar fascinatie voor de wilde, ongerepte krachten van de natuur.

DJ Le Romph en The Social Lover

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Schitter als een launchpad in de DJ-booth. DJ Le Romph en The Social Lover nemen je mee op een muzikale ontdekkingstocht. Dans met ze mee deze nacht, dichterbij de DJ ben je nog nooit gekomen.

Inloopworkshop Power to the Wild. Van onkruid naar wereldverbeteraars

Dek
20.00 - 00.00 uur

Onkruid verdelgen? Verspreiden juist! Deze planten zijn wild, ongewenst én wereldverbeteraars. Bedenk een superslim ontwerp om onkruid de wereld in te helpen. Laat ze woekeren.

 

Deze inloopworkshop is voor iedereen vanaf 6 jaar.

Door de ogen van Khalid Amakran

20.00 - 01.00 uur

Elk jaar nodigt Het Nieuwe Instituut een fotograaf uit om zijn of haar blik op deze levendige nacht in en om het gebouw vast te leggen. Dit jaar is dat de Rotterdamse fotograaf Khalid Amakran. Het resultaat zie je later terug op deze pagina.

NAi Boekverkopers

Foyer
20.00 - 01.00 uur

Bij NAi Boekverkopers zijn boeken en geschenken op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en design de hele avond verkrijgbaar.

Rotterdamse veerkracht - Willem de Kooning Academie

20.00 - 00.30 uur

Hoeveel veerkracht zit er in een Rotterdammer? Studenten en alumni van de Willem de Kooning Academie gingen op zoek naar verhalen die de stad veranderen. Ontdek je eigen stadsgedrag in installaties die je zintuigen een voor een onder de loep nemen. Hoe klinkt Moeder Aarde? Wat proef ik in een woord? Kun je anoniem luisteren? 

Gallery 3
Weet wat je wachtwoord waard is – Sterre van der Helm en Alexander van der Heide

Zeg ja tegen cybersecurity! Een sterk wachtwoord zorgt voor jouw digitale bescherming. Maar hoe kom je aan een goed wachtwoord? Tijdens Museumnacht krijg jij een persoonlijk consult dat je helpt een ijzersterk, ontraceerbaar wachtwoord te genereren en te onthouden.
Meer informatie

Gallery 3
Onze monoloog – Jiyu Park en Reve Sewdajal

Leer de Museumnacht010-bezoekers beter kennen. Vertel jouw verhaal of boodschap, en luister naar dat van anderen. Onze monoloog is een enerverende manier om naar elkaar te luisteren, en elkaar te begrijpen. Zo maak je een begin met sociale weerbaarheid.
Meer informatie

Gallery 3
Effe rustig – Vivian Huizenga en Merel van Wensveen

Stap even uit de hectiek van Museumnacht010 en neem een momentje voor jezelf. Het hoeft niet lang te duren, het kan ook effe. Zolang het maar rustig is. 
Meer informatie

Room 1
Rotterdam Resilient Community - Soyeon Ahn en Moniek Arends

De Rotterdam Resilient Community denkt out of the box, staat open om elkaar te helpen en gaat voor sociale cohesie. Hoor jij erbij? Speel mee en kies bij iedere vraag een woord of situatie en kijk waar deze beslissingen jou brengen. Valt de keuze zwaar, volg dan je hart. 
Meer informatie

Gallery -1
Mother Earth Network - Elise Marcus

Dit sociaal ecodatasysteem maakt het mogelijk om te communiceren met en te luisteren naar onze aarde. Door gegevens van je omgeving te verzamelen kun jij helpen om een digitale versie van onze planeet te maken en zo Moeder Aarde beter te begrijpen. Deze interactieve installatie laat je ervaren hoe Mother Earth Network werkt.
Meer informatie

Auditorium
Mono-eating - Aimée Jiline

Tijd voor focus in deze hectische, gehaaste maatschappij. Dit ontwerp dwingt je na te denken over een handeling die je altijd gedachteloos doet: een glas aan je mond zetten en drinken. Ervaar zelf hoe het is om met je volle aandacht een slok te nemen. Elk kwartier gedurende vijf minuten te beleven in het auditorium.
Meer informatie

Uitgang
The City That Sleeps! - Malou de Haan en Door Hogesteeger

Waar lig jij 's nachts wakker van? Deze slaapautomaat helpt je aan een goede nachtrust. De automaat verzamelt informatie over jouw inslaapgewoontes en in ruil daarvoor krijg je een persoonlijk advies om jouw slaapritueel te verbeteren. Slaap goed en leef langer en gezonder!
Vanaf 22.00 uur bij de uitgang.
Meer informatie

Berenklauwelixer en wildepeenpotion in De Nieuwe Tuin

De Nieuwe Tuin
20.00 - 00.00 uur

Zoek in de tuin van Het Nieuwe Instituut het dak dat opgaat in rook en beloon jezelf met een lokaal gebrouwen hartversterkertje. Met de Onkruideniers, Gewildgroei en Overtreders W.

Sushi, springrolls en Strawberry Fields

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Je smaakpapillen dansen van geluk! De vega sushi en springrolls smelten op je tong, de aardbeien-gin-proseccococktail bruist naar je hoofd. 

Muurschildering Iwan Smit

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit maakt in samenwerking met tuinontwerper Joost Emmerik de muurschildering Het Landschap en de Tuin, gebaseerd op een tekening uit 1705. Op de muur van Het Nieuwe Café is deze tekening deze avond voor het eerst te zien.

datum
03/03/2018
tot
04/03/2018
 
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam