Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De reis door de avond naar de nacht staat in het teken van zelfexpressie en alternatieve geschiedenissen. Ontwikkel spirituele strategieën in de rituele ruimte van het kunstenaarscollectief The Ummah Chroma. Ontrafel de verschillende verhalen van de capuchontrui in The Hoodie. Verander van gedaante door je in een ander te verplaatsen. Kom in actie door met je digitale evenbeeld te dansen. Manifesteer jezelf. Laat je in vervoering brengen. Eet, drink en Make a Move

Op 7 maart 2020 openen tussen 20.00 en 01.00 uur meer dan 40 Rotterdamse kunstinstellingen hun deuren tijdens Museumnacht010 met een exclusief programma.

Huisgeluid in Huis Sonneveld

Jongkindstraat 12
20.00 - 00.30 uur (laatste inloop)

Het Instituut voor Huisgeluid van geluidskunstenaar Elise ’t Hart bevat allerlei alledaagse geluiden die hoorbaar zijn binnen de muren van een huis, van kletterend douchewater tot een rinkelende telefoon of zoemende koelkast. Speciaal tijdens Museumnacht010 klinken in Huis Sonneveld de geluiden uit het Instituut voor Huisgeluid-archief. Rijmen deze klanken met de omgeving of zijn ze eerder surrealistisch? Leg je oor te luisteren en leer Huis Sonneveld op een nieuwe manier kennen.

Gedichtgeheimen

Het Nieuwe Café
20.00 - 01.00 uur

Wat zou je doen als je een geheime ruimte zou hebben waar helemaal niemand je kan zien en waar je volledig jezelf kan zijn? Asha Capella, allround creative met een grote passie voor de vegan keuken, verhalenverteller en stiekeme poet, helpt je bij het schrijven van een gedicht waarin jouw eigen plek tot leven komt. Je kan het daarna ophangen in de warme, donkere hoodie-cocon, waar niemand het kan zien.

Speedtours

The Hoodie, Gallery 2
20.00 - 01.00 uur

Te weinig tijd om op eigen houtje The Hoodie te verkennen? De speedtours bieden uitkomst. Beleef de tentoonstelling over de capuchontrui door op pad te gaan met een van de rondleiders van Het Nieuwe Instituut. Aan de hand van hun expertise als maker – van danser tot muzikant, kunstenaar en acteur – ervaar je in een kwartier verschillende invalshoeken van deze tentoonstelling.

Make a Move

Dek
20.00 - 01.00 uur

In Make a Move ontwerp je je eigen digitale protestoutfit. Plastic soep, het politieke klimaat en smeltende poolkappen: er is genoeg om tegen in opstand te komen. Naast een outfit die past bij de boodschap die je wilt uitdragen, ontwerp je een achtergrond om te laten zien waartegen je protesteert. Dit alles gaat onder de scanner en komt tot leven op een groot scherm waar het jouw gekste bewegingen imiteert.

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children

Gallery 1
20.00 – 01.00 uur

G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children is een rituele ervaringsruimte waarin spirituele strategieën en alternatieve geschiedenissen centraal staan. Als bezoeker word je uitgenodigd actief bij te dragen aan de ruimte. De installatie is een initiatief van internationaal kunstenaarscollectief The Ummah Chroma. Dit collectief bestaat uit Jenn Nkiru, die de videoclip voor Apeshit van The Carters regisseerde, muzikant Kamasi Washington, filmmaker Marc Thomas, cameraman Bradford Young en Terence Nance, bekend van de HBO-serie Random Acts of Flyness.

The Hoodie

Gallery 2
20.00 - 01.00 uur

Bijna iedereen heeft wel een hoodie. Voor sommigen is het niets meer dan een makkelijk en comfortabel kledingstuk, voor anderen gaat de hoodie gepaard met allerlei onvermijdelijke maatschappelijke en culturele bijbetekenissen. In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver en curator Lou Stoppard staat de hoodie centraal als ‘verhalenverteller’ en drager van uiteenlopende betekenissen: van jongeren- en subcultuur tot ongelijkheid, racisme, privacy, angst en stijl.

NAi Boekverkopers

Foyer
20.00 - 01.00 uur

Boeken en geschenken op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en design zijn bij NAi Boekverkopers de hele avond verkrijgbaar.

Zet de stad in beweging

door Willem de Kooning Academie
Door het gebouw
20.00 - 00.30 uur

De stad beweegt. Jij, op jouw beurt, beweegt je erdoorheen. Maar hoe bewust ben je je van de rol die je aanneemt in het stadse leven? Aan de hand van acties en interventies dompelen studenten van de Willem de Kooning Academie je onder in white noise en het nachtleven, laten ze je (ver)dwalen, en nodigen ze je uit eens te gaan zitten voor uitdagende privacyvraagstukken en rolpatronen. 

A.I. Doorbitch - Mathilde van der Burght en Inez Vierdag

Al zolang er nachtclubs zijn, is er deurbeleid. Een portier of heuse doorbitch bepaalt wie wel en wie niet naar binnen mag. Of dat altijd even eerlijk is? Eens zien of je vanavond binnenkomt!

Where do you sit? - Clara Harmssen en Parel Strik

Op welke stoel ga jij zitten? Door mensen die zich als vrouw identificeren uit te nodigen de stoel te kiezen die tot hen spreekt, creëert de installatie Where do you sit? ruimte om te reflecteren op (bestaande) rolpatronen. Luister naar de stemmen en vind je eigen geluid.

Who is Watching? - Pim Harding

Vraagstukken rondom transparantie, privacy en anonimiteit zijn aan de orde van de dag. De wetenschap dat je een groot deel van de tijd bekeken kan worden, heeft invloed op hoe je je gedraagt. Dat principe ligt ten grondslag aan panopticum-gevangenissen. Pantopticum betekent ‘alziend’ en verwijst naar architectuur waarbij één centrale ruimte zicht heeft op de gehele omliggende omgeving. Als de panopticum-gevangenissen symbool staan voor de gecentraliseerde manier waarop de maatschappij is ingericht, hoe ziet het symbool voor een gedecentraliseerd systeem er dan uit?

Niksen - Jabe Oost

Welke waarden zijn van belang in een samenleving waarin het druk hebben normaal is geworden en waarin steeds meer mensen een burn-out krijgen? Niksen is een interventie die de toestand van de huidige maatschappij bevraagt. Ervaar Niksen en neem niks mee naar huis.